Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2007 14:28 - МЕЙДИЙНИ КАРТЕЧНИЦИ СРЕЩУ УЧИТЕЛИТЕ
Автор: chovekataz Категория: Лични дневници   
Прочетен: 887 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.10.2007 14:31


Срам. Срам и позор. Куцо и сакато, учило и недоучило скочи срещу справедливите искания на учителите. Задейства се огромният медиен механизъм за обслужване на властта. Агитационна машина е това, смазвана е с привилегии, с командировчици, с наградки сладки за черноризци и блюдолизци… Време е за отплата. И тя се лее на блудкави талази като от рога на изобилието.
Разгръщам вестници, слушам радио, гледам телевизия. Кохорти от затлъстели социолози се надпреварват да ни убеждават колко малко били протестиращите и колко непредставителна била извадката им на фона на цялото общество. Изпитан маньовър. Първо маргинализираш, после демонизираш. Напред, господа-другари. Пабеда наша!
След тях настъпва вторият ешелон на атаката - охранени водещи с по пет-шест хиляди лева заплата манипулират с дръзновение и априлски устрем. То не бяха анкети на недоволни родители, тиради от стачкоизменници, реки от крокодилски сълзи се проляха за учениците, оставени на произвола на съдбата... Истината се удави сред брътвежи и клакьорски ръкопляскания. Резултатът е на лице - в съзнанието на обикновения телезрител бавно и полека настъпи качествен обрат. И точно в този момент в медийната битка се включи тежката артилерия – телевизиите уж между другото пуснаха в новините  горещ репортаж. Световно неизвестна европейка ни смъмри, че ниската производителност на труда се дължала на лошото ни образование. Сещайте се, учители, кой е виновен за това. Вие, кой! Вие, същите, дето искате повишаване на заплатите! А министърът на финансите Орешарски като чул изказването на активистката от евросъюза, посърнал, разочаровал се и решил в покрусата си да отложи разговорите за учителските заплати. Чак да му съчувстваш на човека! Елегантен удар. Точен и довършващ. Медийният център на властта потрива ръце. Оперативният хаос на стачката е овладян. Учителите са на колене. Министър Вълчев вече може да се занимава с траекторията на Халеевата комета. Ура, другари! Списъкът за награди е готов, наредете се на опашка.
Срам. Срам и позор. Плувам в медийния поток, чудя се и се мая! Каква е тази колосална липса на солидарност? Къде е социалистическото в тази партия, за която измряха милиони, партия, която унищожи милиони и натрупа милиони? За какво са ни тези над два милиарда резерв, когато от тях не може да се отдели една осма, достатъчна да се спасят от мизерията българските учители? Какъв е този колективен договор, наречен „държава”, в която управляващите репресират народа си като окупационна сила?
Срам. Срам и позор. А българските възрожденци се обръщат в гроба. Какво пък. На кой ли му пука? Глобализация е сега. Пейте робини! Има кой да поръчва музиката.

24 Септември 2007

Започна националната ефективна стачка на учителите. Просветният министър Даниел Вълчев не се съгласи с изнесените от синдикатите данни за 60% протестиращи училища. Той заяви, че има много точна представа за броя на стачкуващите.

Няма официални данни нито от образователното министерство, нито от синдикатите колко точно учебни заведения и педагози обхващат ефективните протести.


Единният национален стачен комитет към КНСБ съобщава, че в столицата голяма част от училищата са в 100% стачна готовност. Някои от учебните заведения в София и страната ще се присъединят към протестите от утре.


Прогнозата на "Подкрепа" е в стачката да участват 78% от училищата и детските градини, а според КНСБ протестът ще обхване 56%. В същото време регионалните инспекторати към образователното министерство очакват едва 20% стачкуващи.


Самите синдикати се въздържат да обявят към този момент точен процент на стачкуващите. Данните се обобщават и представителна извадка ще има най-рано следобед. Причината за това е, че училищата у нас работят на две смени и не се знае колко от заведенията и следобедните учителски смени ще обявят, че стачкуват. Поради същата причина от пресцентъра на образователното министерството и регионалните инспекторати също не обявяват представителна извадка за стачката.


За областните градове стачната картина е по-ясна. В Ямбол от 44 училища, само две не стачкуват. В Сливенска област в протестите участват 67% от училищата. В община Сливен – 75%. В Мездра – 82% от училищата, в Добрич – 69%, в Нова Загора – 92% от училищата и детските градини. В Нови Пазар всичките осем училища са обявили безсрочна стачка.


В 28 училища и 13 детски градини в Шумен денят започна със стачка. Въпреки това за учениците днес е учебен ден, макар и със съкратена програма, защото част от учителите не стачкуват. Близо 100% са стачкуващите в Айтос и Казанлък, според данните на Единния национален стачен комитет към КНСБ.


Министърът на образованието Даниел Вълчев не се съгласи с изнесените от синдикатите данни за 60% стачкуващи училища. Той заяви, че има много точна представа за броя на стачкуващите, но измислена.


"Една седмица преди деня Х трябва да бъдат отправени предизвестия към работодателите. В министерството има ясна информация, но няма да се замерваме с числа", каза Вълчев и посочи, че каквито и да са размерите, проблемът съществува.

Благодаря много на автора-Петър КРАЕВСКИ и на източника- www.ivanvazov.com .



Тагове:   МЕЙДИЙНИ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: chovekataz
Категория: Лични дневници
Прочетен: 77458
Постинги: 21
Коментари: 12
Гласове: 79
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930